ODSTRANJEVANJE GRAFITOV

 Odstranjevanje grafitov
Tehnologija za odstranjevanje grafitov z nezaščitenih površin je odvisna od:
  • Vrste barve s katero je grafit izdelan
  • Koliko časa je preteklo med nastankom grafita in njegovo odstranitvijo
  • Temperature podlage in okolice ob nastanku grafita
  • Občutljivosti podlage na čistilna sredstva
  • Vpojnosti podlage

Najlažje grafite odstranimo z gladkih nevpojnih in na čistila neobčutljivih površin (steklo,kovina,keramika,..). Ponavadi tudi lažje odstranimo grafite z trdih, slabo vpojnih mineralnih  površin (klinker, marmor,..) z uporabo čistilnih sredstev in pranjem z visokim pritiskom.

Grafite lahko odstranimo tudi z bolj poroznih gradbenih materialov (razni ometi,peščenjak,beton) vendar pa je v teh primerih popolna odstranitev grafitov težka saj barve s katerimi so grafiti narejeni prodrejo tudi do 10 mm v globino. Čiščenje je tako učinkovito samo na površini, barva ki je prodrla v globino pa ostane vidna kot tako imenovana “senca”. Z mehaničnim odstranjevanjem lahko pride do poškodb na podlagi. Prav tako je treba biti previden pri odstranjevanju grafitov z podlag, ki niso odporne proti čistilom (razni polikarbonati).

Odstranjevanje grafitov je pogosto zahtevno in drago opravilo.
Težavnost odstranjevanja grafitov se povečuje z dolžino časa, ki je potekel med nastankom grafita in njegovo odstranitvijo. Delci barve počasi prodirajo globlje v strukturo podlage pod vplivom sonca, temperaturnih sprememb in vlage.
Z nepravilno izbiro postopka čiščenja ali čistil, ki jih uporabimo, lahko poškodujemo podlago in otežimo čiščenje podlage v prihodnosti.